Розторопша: лікувальні властивості

Розторопша (Silybum marianum) – лікарська трав’яниста рослина, що досягає 1.5 метра у довжину. Характерне велике зморшкувате листя. Квіточки пурпурового кольору, зібрані у кошик.

Поширена в Азії та Південній Європі, згодом розповсюдилась на Західну та Східну Європу, Центральну, Південну Африку і Америку.

З лікувальною метою застосовують плоди рослини. Завдяки своїм функціям, знайшла застосування у гастроентерології та інфектології.

До прикладу, офіційні протоколи лікування гепатиту у Німеччині передбачають використання плодів розторопші.

Склад

Розторопша володіє комплексом лікувальних ефектів, що робить її важливим компонентом терапії та профілактики багатьох внутрішніх хвороб.

  • флавоноїди – біологічно активні речовини, що надають плодам кольорового забарвлення. Мають жовчогінну, седативну та діуретичну дії. Здатні знижувати рівень цукру в крові та підвищують рівень естрогенів;

  • флавоноглінани;

  • алкалоїди – покращують процес травлення, підвищують тиск та активізують мейоз в клітині;

  • слизи – забезпечують обволікаючу дію на стінки шлунка та кишківника;

  • вітамін К – позитивно впливає на роботу печінки;

  • сапоніни – проявляють гемолітичну активність;

  • жирні олії – укріплюють клітинні мембрани, запобігає їх пошкодженню;

  • органічні кислоти – покращують процес обміну речовин та впливають на роботу залоз травної системи.