Розторопша (Silybum marianum) – лікарська трав’яниста рослина, що досягає 1.5 метра у довжину. Характерне велике зморшкувате листя. Квіточки пурпурового кольору, зібрані у кошик.
Поширена в Азії та Південній Європі, згодом розповсюдилась на Західну та Східну Європу, Центральну, Південну Африку і Америку.
З лікувальною метою застосовують плоди рослини. Завдяки своїм функціям, знайшла застосування у гастроентерології та інфектології.
До прикладу, офіційні протоколи лікування гепатиту у Німеччині передбачають використання плодів розторопші.
Склад
Розторопша володіє комплексом лікувальних ефектів, що робить її важливим компонентом терапії та профілактики багатьох внутрішніх хвороб.
-
флавоноїди – біологічно активні речовини, що надають плодам кольорового забарвлення. Мають жовчогінну, седативну та діуретичну дії. Здатні знижувати рівень цукру в крові та підвищують рівень естрогенів;
-
флавоноглінани;
-
алкалоїди – покращують процес травлення, підвищують тиск та активізують мейоз в клітині;
-
слизи – забезпечують обволікаючу дію на стінки шлунка та кишківника;
-
вітамін К – позитивно впливає на роботу печінки;
-
сапоніни – проявляють гемолітичну активність;
-
жирні олії – укріплюють клітинні мембрани, запобігає їх пошкодженню;
-
органічні кислоти – покращують процес обміну речовин та впливають на роботу залоз травної системи.